Dører

Jeg er kanskje rar, men veldig ofte sitter jeg rett og slett for meg selv og tenker på hvordan ting er satt sammen, på hvordan ting fungerer. På hvordan ting ser ut. I dag kom jeg til å tenke på dører. Jeg vet ikke helt hvorfor. Det var som om det poppet opp. Et lite ord i mitt hode. Et lite ord som ville ha mer plass. Mine dører er ikke så spesielle. De åpnes opp som vanlig, og hvis jeg ikke har vært for renslig drar de kanskje en god del støv med seg.

Ofte dytter de bort i noe, dette er bare hva dører gjør. Men av en eller annen rar grunn føk hjernen min til asiater. For mange japanske filmer antar jeg. Der er det jo mye mer vanlig med skyvedører enn her. Nå klarer jeg selvfølgelig ikke å tenke på noe annet en samurai-tiden og bildet mitt av verden ser ut til å være fanget i en veldig kul fortid – noe jeg må kjempe meg gjennom på egen tid.

Uansett, mens jeg satt og tenkte på disse japanske dørene gikk det opp for meg at dette faktisk er mye smartere enn hva vi gjør. Dørene vi har stjeler jo nesten plass, for ikke å nevne at de kan ødelegge vegger hvis de blir dyttet for hardt. Med dører som åpner seg setter du ikke alltid skap rett ved døren. Du vil jo ikke at døren din skal smelle inn i skapet hver gang du åpner den.

Men dette trenger jo ikke å skje. Du kunne jo enkelt og greit ha valgt en dørløsning som skiller seg ut. En dørløsning fra samuraifilmer. En dørløsning der du bare kan dra døren til side og storme inn med sverdet klart. Ok, kanskje ikke like praktisk nå lenger, men skyvedører er faktisk ekstremt smart, og jeg ser dette via det ene settet med skyvedører jeg har – nemlig døren som lener til min veranda.

skyvedørerEr dette virkelig det ene stedet der normen er å ha skyvedør her i landet. Veldig rart? Vel, for å finne ut av dette var det jo bare å søke litt rundt på nettet, og det er veldig morsomt hva man kan finne. En ting jeg fant var denne siden om skyvedører. Og ja, den bekrefter jo litt spekulasjonen min om at vi nordmenn helst føler oss komfortable med skyvedører som leder ut av huset. Hva grunnen er kan jeg ikke si med for stor sikkerhet.

Jeg kan på en annen side si at det i alle fall ikke har noe å gjøre med samuraier. Det er en rimelig enkel konklusjon – som mest sannsynlig er sann. Eller hva tror du? Er samuraier grunnen til at du ikke har skyvedører i ditt hjem? Hvis dette er tilfellet legg gjerne igjen en kommentar med mer info om hvordan og hvorfor samuraier påvirker ditt liv. Jeg håper at noen svarer her, hadde vært kult å lese. Uansett, nok om dette for meg. Tror jeg setter meg ned og ser en film, og glemmer alt om samuraidører.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *