Flott med teleskop!

I går var det en fantastisk dag med teleskopet på takterrassen, og jeg aner faktisk ikke hvor lenge jeg var der oppe for tiden bare fløy rett forbi! Det var helt stjerneklart og ganske så varmt. Et spektakulært skue var det også nå når vi i tillegg hadde en såkalt super fullmåne. Altså en fullmåne som er en god del større enn vanlig siden månen er nærmere jorden enn den pleier. Fikk også tatt noen gode bilder, så en virkelig god kveld, det var det. Igjen så ble det veldig klart for meg at investeringen i mitt nye moderne teleskop var et høyst bra kjøp.

Hubble-teleskopet
En venn av meg som også er interessert i astronomi sendte meg noen artikler om Hubble-teleskopet som jeg akkurat fikk lest gjennom tidligere i dag. De fleste kjenner nok til teleskopet, og det gjør jeg også selvsagt, men å få litt mer informasjon rundt når den ble bygger og hvor lenge den faktisk har sirkulert rundt jorden var artig. Den ble sendt opp helt tilbake i 1990, den 25. april 1990 for å være helt nøyaktig. Den svever fortsatt 600 km over bakken og er enda i bruk. Fordelen med et slikt teleskop som går i bane rundt jorden er at bildene unngår atmosfæriske forstyrrelser, så derfor blir bildene vi får derfra mye klarere enn det som er mulig fra bakken av. Romteleskopet har siden den ble sendt opp også fått flere oppgraderinger, og så sent som i 2009 var det en bemannet tur opp som installerte nyere instrumenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *