Spådommer og svarte svaner

Jeg leste tidligere i dag en artikkel fra NRK som omtalte utviklingen av boligpriser i Norge de siste årene, og hvordan det nå er flere økonomer fra både banker og Statistisk Sentralbyrå som spår en prisnedgang over de neste årene. .

Når jeg leser slike analyser og prognoser blir jeg alltid minnet på en bok jeg leste som het “The Black Swan”, skrevet av Nassim Nicholas Taleb. Boken pekte blant annet på flere forskningsrapporter som er gjort angående hvor flinke økonomer faktisk er på å forutsi framtidig prisutvikling, og så objektivt på hvor ofte de hadde rett. Og resultatet var entydig, prognosene til økonomene var ikke bedre enn ren gjetning.

Taleb argumenterer i boken for hvor vanskelig og nær sagt umulig det er å kunne orientere seg om alle mulige faktorer som kan påvirke hvordan framtiden vil spille seg ut. Han sier også at spesielt så er det de tingene vi ikke har kjennskap til som skaper problemer. Boken, “Black Swan” (svarte svanen) får sin tittel fra at mennesker tidligere trodde det kun fantes hvite svaner. Men når Australia ble oppdaget, og svarte svaner ble observert, måtte realiteten oppdateres. Det samme er tilfellet med økonomisk spådom. Man kan ha en god oppfatning basert på den informasjonen som er tilgjengelig nå, men det er selvsagt umulig å ta i betraktning ting man ikke kjenner til, og når man spår ting flere år fram i tid, er de dømt til å dukke opp. Kanskje i form av en svart svane.

Her er artikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *